Natuurlijk wil je je klant vertrouwen. Dus bied je de mogelijkheid om op rekening te kopen en achteraf te betalen. Bij zakelijke transacties is dat zelfs gebruikelijk. Maar ook particulieren kunnen er soms gebruik van maken. Je loopt altijd een risico. Jij levert diensten of producten en je moet maar afwachten of er betaald wordt. Als de betalingstermijn is verstreken en er is geen betaling binnengekomen dan moet je actie ondernemen. Je kunt een herinnering sturen in de hoop dat daarop wordt gereageerd. Als betaling dan nog uitblijft kun je het beste een incassobureau inschakelen. Maar hoe gaat zo’n bureau te werk? We leggen het in dit artikel uit.

Het aanbieden van een vordering

Wanneer je een vordering aanbiedt dan is het belangrijk om alle relevante informatie mee te sturen. Daar hoort dus ook het laatst bij jou bekende contactadres, telefoonnummer en e-mailadres bij. Kies je voor een incassobureau no cure no pay dan worden er aan jou geen kosten in rekening gebracht als blijkt dat de vordering oninbaar is. Dat kan voorkomen als de debiteur geen aflosruimte heeft of als hij onvindbaar is. Een incassobureau kan ook in het buitenland onderzoek doen, maar de kosten daarvan zijn hoog. Dit loont dus alleen de moeite als het gaat om een forse openstaande schuld.

Het incassobureau probeert je vordering te innen

Als je een vordering aanbiedt bij een incassobureau dan gaan zij direct aan de slag om te proberen het openstaande bedrag te incasseren. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met billincasso.nl. Zij zullen vervolgens een brief sturen naar de debiteur. De communicatie verloopt soms ook per e-mail. Maar een brief die op de mat valt maakt vaak meer indruk. Soms wil de klant een betalingsregeling treffen. In dat geval maakt hij de maandelijkse bedragen over naar het incassobureau. Als de vordering, of een deel daarvan, is geïncasseerd dan wordt dit bedrag overgemaakt naar de klant. De incassokosten worden van de geïnde bedragen afgetrokken. De vordering is pas volledig betaald als het openstaande bedrag en alle incassokosten zijn voldaan.

Wat als de vordering niet kan worden geïncasseerd?

Als het incassobureau er niet in slaagt om de vordering te incasseren, dan kun je beslag laten leggen. Dit kan het incassobureau ook voor je regelen. Er moet dan een gerechtelijke uitspraak zijn. Op basis daarvan kun je beslag laten leggen op roerende en onroerende goederen. Beslag op het inkomen heeft doorgaans het meeste effect. Er wordt dan iedere maand een bedrag ingehouden door de werkgever of uitkeringsinstantie om de vordering af te lossen. De debiteur kan dit niet voorkomen, de incasso moet verplicht worden uitgevoerd. De debiteur kan hooguit naar de rechter stappen als hij van mening is dat de vordering niet terecht is. Maar dit is meestal niet aan de orde. Daarnaast kan er bij grote vorderingen beslag worden gelegd op de auto, de inboedel of zelfs het huis van de debiteur.



Deze website maakt gebruik van cookies, accepteer het gebruik van cookies voor de beste ervaring op de site.