Met doelen gaat sparen sneller. Bijvoorbeeld feestdagen. Of je hypotheek sneller aflossen. Wat als je geen plannen of financiële doelen hebt? Geen zorgen, Saskia is er om je op weg te helpen.

Al een tijdje ben ik als een bezetene mijn studieschuld aan het aflossen. De teller kost momenteel 17.000 euro. Vorig jaar was dat nog € 30.000. Een hele prestatie al zeg ik het zelf. Mijn doel is om tegen het einde van het jaar € 15.000 aan schulden te hebben. Dit is het hele jaar in mijn gedachten geweest. Als een spreuk. Klinkt een beetje OCS, maar het helpt me om door te gaan.

financiële doelen? weet wat je wilt

Als je weet wat je wilt, is het makkelijker om alles te geven. Hetzelfde geldt voor financiële doelen. Ik wil bijvoorbeeld heel graag een eigen huis. Dan kan een studieschuld een belemmering zijn. Ik moet er dus van af.

Financiële doelen kunnen van alles zijn. Doelen hoeven echt niet altijd groots en meeslepend te zijn. We hebben het vaak over het aflossen van de hypotheek, sparen voor wereldreizen en vervroegd stoppen met werken. Misschien voel je er niets van en heb je totaal andere dromen.

Bedenk dus goed wat je wilt. Droom je stiekem van een grote, knusse bank? Voelt u zich het prettigst als u X bedrag op uw spaarrekening heeft staan? Of wilt u uw (toekomstige) kind een financiële boost geven?

Neem even de tijd om na te denken over wat je wilt. heden en toekomst. Schrijf op wat er in je opkomt. Heb je een lijst? Bepaal vervolgens hoe je die wensen en dromen omzet in financiële doelen. Het kan bijvoorbeeld een financiële buffer zijn als uw auto pech heeft. Een fijne vakantie komende zomer. Of misschien wil je je huis verduurzamen.

Schrijf je dromen op en maak ze behapbaar

Nu heb je een financieel doel (of meerdere). Bijvoorbeeld een buffer van € 15.000 voor autovervanging. Dat is veel geld. Daarom ben je nog niet klaar. Bij het stellen van financiële doelen gaat het erom na te denken over wat u wilt en dat doel op te splitsen in componenten. Zo maak je het behapbaar.

Neem die $ 15.000. U verspreidt het doel bijvoorbeeld over 5 jaar. U reserveert jaarlijks 3.000 euro in de tank “bufferwagenvervanging”. Dit komt overeen met een maandelijkse besparing van 250 EUR. Houdt u maandelijks geld over? Zo heb je nu een mooie bestemming.

Je kunt het ook omdraaien. Stel, u heeft maandelijks € 100,- over. Dan weet u hoelang u bijvoorbeeld 1.000 euro gespaard heeft. Welke doelen jij van je lijstje kunt afstrepen.

Geen enkel financieel doel is een doel

Geld hoeft niet altijd een duidelijke bestemming te hebben. Houdt u elke maand een deel van uw salaris? Wat een verwennerij, geniet er zo van. Maak je geen zorgen als je (nog) geen financiële doelen hebt. Waarom houdt u het geld niet? Je kunt nog steeds posten. Wie weet komt er tegelijkertijd een prachtig financieel doel op je pad. Is het nu niet, dan misschien over een paar jaar. Dan maak je een goede start!

Deze website maakt gebruik van cookies, accepteer het gebruik van cookies voor de beste ervaring op de site.