Voor de wet staat het later mogen betalen van een aankoop gelijk aan consumentenkrediet. Dit was het advies van de Procureur-Generaal van de Hoge Raad naar aanleiding van vragen van de Rechtbank Gelderland. Het voorstel houdt in dat er strengere informatieregels gaan gelden voor bedrijven die uitstel van betaling aanbieden, zoals Riverty (voorheen Afterpay) en Klarna.

Deze vorm van dienstverlening, ook wel Buy Now Pay Later (BNPL) genoemd, is de laatste jaren steeds gebruikelijker geworden. De webwinkel geeft consumenten de mogelijkheid om achteraf te betalen via een bedrijf, dat de vordering dan overneemt. Als de klant binnen de gestelde opschortingstermijn betaalt, wordt er geen rente in rekening gebracht.

De richtlijn consumentenkrediet staat deze specifieke vorm van uitstel van betaling niet toe. Niettemin is de procureur-generaal van mening dat BNPL-diensten in het algemeen als consumentenkrediet moeten worden beschouwd. Uiteindelijk zal de Hoge Raad zelf over de kwestie moeten beslissen. Het advies van de procureur-generaal wordt meestal gevolgd, maar de Hoge Raad is hiertoe niet verplicht.

achteraf betalen stress

Deze website maakt gebruik van cookies, accepteer het gebruik van cookies voor de beste ervaring op de site.